Een inspirerende gespreksavond met jonge Belgen van Aziatische origine. Iedereen is welkom om mee te komen praten!

In welke mate beïnvloeden je roots je leven en je werk? Kom mee luisteren en praten over hoe wij onze identiteit ervaren en welke invloed onze roots op ons leven heeft. Iedereen is welkom om de talk bij te wonen en samen in gesprek te gaan. 

Onze gasten zijn Sonia De Bock, Steve Leung, To Man Kei (Kiki) en Y-Vân Pham. Dankzij hun ouders hebben zij roots in Hong Kong (na migratie uit China) en Vietnam. Geboren en getogen in België, probeert elk van hen op zijn/haar eigen manier een stukje van hun ouderlijke cultuur bij zich te houden. 

Hoe migratieverhalen niet stoppen bij de migratie zelf.

Gratis toegang maar je moet wel je plaatsje reserveren.

(Lees onderaan de bio’s van onze gasten.)

Op 30 januari 2020 organiseerden we voor de eerste keer in België een gespreksavond met Belgische Aziaten. Omdat zij het verdienen om in de spotlight te staan in onze diverse Belgische maatschappij, omdat we rolmodellen met Aziatische roots nodig hebben en omdat we een (live) Asian community willen creëren. 

Asia Talks wil op een luchtige manier over “identiteit” en “roots” praten, zonder de meerwaarde hiervan te onderschatten. We willen beeldvorming omtrent Aziaten en bij uitbreiding van diverse achtergronden positief veranderen. We willen de jongere generatie een platform bieden waar ze kunnen komen luisteren naar jongeren met gelijkaardige ervaringen, waar ze verhalen horen en mensen zien waarin ze zichzelf kunnen herkennen. Want de Aziatische verhalen mogen en moeten meer verteld worden in België. Peace out.

Sonia De Bock (24)

Sonia woont sinds haar geboorte in Antwerpen. Ze groeide op in een tweetalig gezin (Nederlands-Kantonees), waardoor ze sinds kleins af aan een passie voor taal en cultuur ontwikkelde. Vorig jaar studeerde ze af als master Tolk (Engels-Chinees) en momenteel is ze aan de slag als journalist bij Gazet van Antwerpen, als tolk Mandarijn-Nederlands en ondertitelaar. Met haar journalistieke kennis wil ze de Chinese cultuur in Antwerpen aan iedereen laten zien, zodat ze anderen kan inspireren om het multiculturele leven beter te leren kennen.

Steve Leung (41)

Steve, geboren in België en woonachtig in Hoboken, is gehuwd en heeft twee kinderen. Door het verhaal van zijn familie, enerzijds zijn grootvader die als politiek vluchteling van China naar Hong Kong moest vluchten, en anderzijds zijn ouders die als economische migranten naar België zijn gekomen, heeft hij zich als advocaat o.a. gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht. Zijn broer heeft samen met zijn echtgenote een restaurant geopend (Mico & Jon). Zijn mama heeft de Chinese school van Antwerpen opgericht, zijn papa is acht jaar voorzitter geweest van de Chinese vereniging en zijn tante (Ching Lin Pang)  is antropologe en verbonden aan de UA en KUL.

Y-Vân Pham

Y-Vân’s ouders ontmoetten elkaar in Vietnam en besloten naar België meerbepaald Charleroi te verhuizen om een gezin te stichten. Sinds haar jongste jaren hebben haar ouders haar altijd de Vietnamese cultuur en waarden bijgebracht, zodat ze haar roots niet zou vergeten. Tijdens haar studies verhuisde Y-Vân naar Brussel en werd ze lid van Truong Son, een vereniging die de Vietnamese gemeenschap in België groepeert. Haar laatste masterjaar bracht ze in Shanghai door. De laatste tien jaar reist ze één tot twee keer per jaar terug naar Vietnam (Ho Chi Minh) om er vrienden en familie te ontmoeten. Ze studeerde Internationale Betrekkingen en startte haar carrière in het domein van ontwikkelingssamenwerking. Momenteel werkt ze als Project Manager in een digitaal agentschap in Brussel.

To Man Kei (Kiki)

To Man Kei’s ouders zijn afkomstig van Hong Kong, New Territories. In hun jonge jaren emigreerden ze naar Nederland en dan naar België. Zijzelf is in België geboren en samen met haar drie zussen groeide ze op in het Oost-Vlaamse Ninove. In 2007 was ze als 20-jarige betrokken bij een verkeersongeval waardoor ze verlamd geraakte vanaf de heupen. Sindsdien brengt ze haar leven door in een rolstoel. Aangezien ze altijd graag sportte, ging ze na haar studies op zoek naar een nieuw doel. Omdat ze nog getennist had in haar jeugd, overwoog ze rolstoeltennis en vond ze in 2013 rolstoelbadminton. Zeer snel zag ze dat het een echte Aziatische sport is. Het werd een uit de hand gelopen hobby die evolueerde naar meermaals trainen per week, af en toe wedstrijden in België en toernoois in Nederland. In 2015 zette ze de stap naar het internationale circuit para-badminton. Eind 2019 startte ze haar fulltime sportcarrière, onder begeleiding van Badminton Vlaanderen en Parantee-Psylos. Als negende op de singles ranking is ze nu volop aan het trainen voor haar ultieme doel: de Paralympische Spelen in Parijs 2024.

Praktisch

Datum: donderdag 10 februari 2022

Aanvang: 20u

Deelname: gratis (reserveren verplicht)

Locatie: auditorium, bibliotheek Permeke