Een zij-deroute van Legends of Liondance in Antwerpen. 

Chinees Nieuwjaar breidt zich uit over de stad. Op 15 minuutjes wandelen van bibliotheek Permeke vind je het MAS – Museum Aan De Stroom.

De expo INSTINCT op verdieping +3 toont in 2019 een leeuw en een eenhoorn uit de collectie van het MAS. Voor de gelegenheid van Chinees Nieuwjaar kaderden we het verhaal in Legends of Liondance en brachten we Chinese lampions en geluksbrengers aan.

Het instinct van de Chinese Si en de Qilin

De leeuw (Si) en de eenhoorn (Qilin) zijn twee mysterieuze Chinese dieren die tevoorschijn komen tijdens Chinees Nieuwjaar en andere Chinese feestelijkheden. Al eeuwenlang verjagen ze boze geesten, bannen ze het kwaad en brengen ze geluk en voorspoed. Hoewel de eenhoorn op een draak lijkt, heeft hij het lijf van een hert bedekt met schubben, de staart van een os, de hoeven van een paard en een lange hoorn op zijn kop. De Zuidelijke Leeuw heeft de oren en de staart van een eenhoorn, de baard van een draak, een feniks-hoorn en een spiegeltje om boze geesten af te weren.

Twee Kung Fu beoefenaars voeren de leeuwendans of de eenhoorndans uit. Hierbij is niet enkel het kostuum en de begeleidende muziek belangrijk, maar ook de manier waarop de dansers het dier tot leven brengen. De voorste leeuwendanser beweegt het hoofd, knippert met de ogen, fladdert met de oren en opent de mond. De achterste danser beweegt met het lichaam. Zo beelden ze verschillende instinctieve emoties van de leeuw uit. Soms is de leeuw nieuwsgierig en vrolijk, soms is hij voorzichtig, angstig of boos. Het dier kan honger hebben, in slaap vallen of dronken zijn.