Stefan Blommaert, ex-China-correspondent bij VRT, komt vertellen hoe de moderne Chinese samenleving eruit ziet. China is al langer meer dan het label Made in China. Het land drukt zijn stempel op de wereldeconomie, investeert enorm in groene energie en wil zich ook op cultureel vlak laten zien. Stefan Blommaert, ex-China-correspondent bij VRT, schreef een boek over China: De eeuw van Xi.

Na de lezing kan je aansluiten bij een diner in Chinatown. Het diner is optioneel en dient op voorhand gereserveerd te worden. Laat ons via onderstaande link weten met hoeveel personen je wil komen eten.

 

China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. En dat heeft lang niet alleen met de coronacrisis te maken. China ontpopt zich meer en meer tot wereldmacht. Al jaren komen er vrijwel dagelijks nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid, op alle continenten. Overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen.

China is niet meer louter de fabriek van de wereld. Eigen research en ontwikkeling floreren. Merken als Huawei, Oppo en Xiaomi (smartphone) of DJI (drones) worden ook bij ons stilaan gemeengoed. Terwijl de Verenigde Staten hun engagementen in de strijd tegen klimaatverandering onder Trump loslieten, namen de Chinezen – met hun vervuilde steden – steeds meer het voortouw als het gaat om de productie van schone energie. Worden ze op dat vlak een bondgenoot?

China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. En met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak sporen nalaten. In Azië worden de geopolitieke ambities van China duidelijk. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent, en zijn eigen – ook militaire – positie versterken. Van democratisering is intussen geen sprake, integendeel, de almacht van de communistische partij is onder Xi Jinping alleen maar sterker geworden. De bevolking wordt op velerlei vlakken gecontroleerd, de pers en de sociale media gecensureerd. In de provincie Xinjiang werden honderdduizenden Oeigoeren vastgezet in kampen. In Hongkong voerde de bevolking een hardnekkige strijd voor het behoud van haar vrijheden, Peking antwoordde met een Nationale Veiligheidswet, die dezelfde vrijheden grotendeels beknot.

Moeten we bang zijn, reageren of de nieuwe realiteit aanvaarden?

– Stefan Blommaert

Na de lezing is er de mogelijkheid om het boek “De Eeuw Van Xi” aan te kopen.

> Lezing over “De Nieuwe Zijderoute” op 27/01

Praktisch

Datum: zaterdag 5 februari 2022

Programma:

Lezing: 18u – 20u

Diner (optioneel): 20u30

Deelname:

Lezing: 3/10/12 euro

Diner (optioneel): 32 euro (ter plaatse te betalen)

Locatie:

Lezing: auditorium, bibliotheek Permeke

Diner (optioneel): Chinatown