Expo 2019

VAN 18.01 T/M 17.02 TE PERMEKE, ANTWERPEN

Gelukkig Nieuwjaar !!!

“Kung Hei Fat Choi” is een nieuwjaarswens in het Kantonees.

Mandarijn is de standaard Chinese taal die voornamelijk in het noordelijke deel van China gesproken wordt. Kantonees is een andere bekende Chinese taal. Deze wordt in de zuidelijke helft van China gesproken en in Hong Kong. Aangezien de meeste inwoners van het Antwerpse Chinatown afkomstig zijn uit Hong Kong zal je vooral deze Kantonese wens op straat horen. Spits je oren!

“Kung Hei Fat Choi” zegt meer dan enkel gelukkig nieuwjaar. Het is een wens voor rijkdom en welvaart. Letterlijk betekent de uitdrukking: “Gelukkig nieuwjaar en moge je rijk worden!”

Kom meer te weten over de tradities van Chinees Nieuwjaar !!!

Leeuwendans – Dansers & De Leeuw

De leeuwendans is een eeuwenoude traditie die tot op de dag van vandaag in Hong Kong, China en andere Aziatische landen opgevoerd wordt bij feestelijkheden. Ook hier in Antwerpen is de leeuwendans een jaarlijkse traditie in Chinatown die je niet mag missen.

Twee Kung Fu-beoefenaars brengen de mythische leeuw tot leven en gaan in een rokerige walm van knetterende voetzoekers en onder oorverdovend lawaaierige drums en cymbalen op zoek naar de krop sla. Een waar spektakel!

Waarom het beest sla lust, wat Drie Generaals en een Perziktuin met de historische leeuwen te maken hebben en meer verhalen over de Chinese rebellen tijdens de Qi Dynastie ontdek je op de expo.

Het jaar van het Varken

Op 5 februari 2019 wordt het Chinese jaar 4716 ingeluid of het Jaar van het Varken. Een legende vertelt waarom dit knorrend diertje het twaalfde en laatste teken van de Chinese dierenriem is. Een varken heeft een genereuze persoonlijkheid maar je kan het beestje snel beetnemen. Wist je dat de Chinese tekens elk jaar veranderen en niet elke maand? Voor de varkens onder ons: dit jaar is voor jou een Drempeljaar.

Kom kijken wat jouw Chinese sterrenteken is of snuif wat tips op voor een voorspoedig nieuw jaar!

Nieuwjaarsgerechten

Eten is een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Chinezen houden van eten en zijn trots op hun gerechten. De herenigingsmaaltijd op oudejaarsavond is de belangrijkste maaltijd van het jaar. De hele familie schuift aan voor allerlei geluksgerechten met een symbolische betekenis: vis, deegballetjes, lenterolletjes, noedels, zwart mos, zaadjes, zoete rijstballetjes, mandarijntjes, kleverige rijstcake, sesamkoekjes,…

Maak zelf eens deegballetjes bij je thuis of bezoek Chinatown en proef de gerechten in één van de restaurants.

Chinese opera

Naast de opvoering van de Leeuwendans behoort Chinese opera ook tot de traditionele viering van het Lentefestival. Muziek, drama en acrobatie zijn de hoofdingrediënten van deze kunstvorm. Een gezegde zegt dat één minuut show op het podium 10 jaar oefening vergt achter de schermen. Zelfs het aanbrengen van de gedetailleerde make-up kan als een kunstvorm beschouwd worden. Vraag je je af waarom de zangers een gekleurd gezicht hebben?

De nieuwe rubrieken over de Chinese opera en de traditionele muziekinstrumenten vertellen je er meer over!