Over de expo: Legends of Liondance

De leeuwendans is een traditionele Chinese dans die zijn oorsprong kent tijdens de Tang Dynastie in de 7de eeuw. Oorspronkelijk werd de dans enkel voor de keizer opgevoerd, maar nu is de dans niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven in Hong Kong en China. De leeuwendans verjaagt boze geesten, bant het kwaad en brengt geluk en voorspoed. Het is één van de meest typische elementen bij elk Chinees feest.

De dans is onlosmakelijk verbonden met Chinees Nieuwjaar en andere Chinese feestdagen, maar ook voor verjaardagen, geboortes, huwelijken en de opening van bedrijven of restaurants wordt de leeuwendans opgevoerd. Een leeuw bestaat uit twee delen: de kop en het lijf. Twee Kung Fu beoefenaars – één als de kop en één als het lijf – brengen de leeuw tot leven door op de ritmische muziek van de drum, de cimbalen en de gong te bewegen.

Waarom wordt de leeuwendans uitgevoerd door gevechtskunstenaars? Wat doen deze mythische wezens in de wereld van de vechtkunst? En wat is juist het verschil tussen een leeuwendans en een drakendans? Maak kennis met het historische verhaal en de legende achter de leeuwendans: Legends of Liondance.

Met deze expo willen we de geest en de cultuur van deze eeuwenoude dans bewaren en delen met het Westen.

Wij wensen je alvast een rijk en gezond leven!

“Kung Hei Fat Choi!”

Joe Choi & Wendy Kegels

________________________________________________________________________________________________________________

Joe Choi

Joe Choi, lid van Choi Lee Fat Belgium, organiseert de expo Legends of Liondance naar aanleiding van Chinees Nieuwjaar. Het feest wordt in Chinatown Antwerpen jaarlijks gevierd met de traditionele leeuwendans. Vaak is hij één van de leeuwen. Als leeuwendanser met 20 jaar ervaring merkte hij op dat de toeschouwer deze traditie mooi en authentiek vindt, maar niet altijd de betekenis ervan begrijpt.

Legends of Liondance vertelt het historische verhaal en de legende achter de leeuwendans. Met de expo wil Joe de traditie van de dans en Chinees Nieuwjaar delen met het Westen. Zijn visie is: hoe beter men iets begrijpt, des te meer men het kan appreciëren.

contact : joechoi3834@gmail.com

________________________________________________________________________________________________________________

Choi Lee Fat Belgium – Kung Fu Lion and Dragon Dance School

Choi Lee Fat Belgium is een vechtkunst- of martial arts vereniging uit Antwerpen. Master Wong Man Sun richtte de school op in 2001 om de ziel en de principes van de Chinese Kung Fu door te geven in de westerse samenleving. Hij heeft een rijke ervaring in Kung Fu (Choi Lee Fat-stijl), tai chi, traditionele en moderne leeuwen- en drakendans. Choi Lee Fat Belgium heeft ook een professioneel leeuwendans-team dat zich focust op het verspreiden van de kunst van leeuwendans. Ze hebben een succesvol wedstrijdparcours achter de rug en treden regelmatig op tijdens culturele of nachtelijke evenementen.

De leeuwenkoppen die je op de expo ziet, zijn eigendom van de school en worden gebruikt voor trainingen en optredens. Alle koppen zijn speciaal voor de school met de hand gemaakt in Hong Kong. Je vindt de naam van de school in Chinese karakters terug op de achterkant van elke kop.

www.choileefat.be

________________________________________________________________________________________________________________

Wendy Kegels

Wendy Kegels is een Antwerpse storyteller van Belgisch-Chinese afkomst. Uit persoonlijke interesse voor de leeuwendans en Hong Kong, het geboorteland van haar moeder, deed ze research naar het verhaal en de legende van de leeuwendans. Geïnspireerd door haar gemengde origine, wil ze het Westen en het Oosten dichter bij elkaar brengen. Door zich te verdiepen in de oosterse traditie kwam ze zelf een stukje dichter bij haar roots.

Kegels beoefent ook Kung Fu, reist regelmatig naar Azië en werkt persoonlijke en professionele projecten uit rond Azië en diversiteit (o.a. voor het Red Star Line Museum en het MAS).

www.wendykegels.com